
Διεθνές Συνέδριο
6 & 7 Ιουνίου 2025
Πάτρα, Ελλάδα
Τόπος διεξαγωγής: Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού

Διεθνές Συνέδριο
6 & 7 Ιουνίου 2025
Πάτρα, Ελλάδα
Τόπος διεξαγωγής: Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού
Υπόβαθρο του συνεδρίου
Από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) το 1989, τα δικαιώματα του παιδιού έχουν αναδειχθεί σε θεμελιώδη κοινωνική νόρμα, πυροδοτώντας μια όλο και πιο αυξανόμενη κινητοποίηση στους τομείς της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα του παιδιού. Ο στόχος αυτής της τάσης είναι η ανάπτυξη ενός πολιτισμικού οικουμενισμού σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας τους. Αυτή η προσέγγιση διατυπώνεται ρητά στο άρθρο 42 της Σύμβασης, το οποίο ορίζει ότι «τα κράτη πρέπει να γνωστοποιούν ευρέως τις αρχές και τις διατάξεις της Σύμβασης», υποχρεώνοντας τα κράτη-μέρη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ως εκ τούτου, η συζήτηση για αποτελεσματικές στρατηγικές ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού και τη Σύμβαση αποτελεί ένα διαρκές ζήτημα σε επιστημονικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Τα πανεπιστήμια, ως εδραιωμένοι θεσμοί στις σύγχρονες κοινωνίες, επιτελούν κρίσιμες κοινωνικές λειτουργίες που εκτείνονται πέρα από τη μετάδοση γνώσης. Μεταξύ αυτών των ρόλων, η ανώτατη εκπαίδευση υποστηρίζει την κοινωνική ανάπτυξη μέσω της προώθησης αξιών, αρχών και κανόνων που ενισχύουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενεργό πολιτειότητα. Δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των ατόμων και στη διαμόρφωση των αντιλήψεών τους, η συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνική αξία και την επίδραση των δικαιωμάτων των παιδιών. Ως εκ τούτου, τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην κοινωνία, μέσω πολυεπίπεδων δράσεων —όπως η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η έρευνα και η παραγωγή γνώσης— που συμβάλλουν σημαντικά στην εμπέδωση μιας κουλτούρας σεβασμού για τα δικαιώματα του παιδιού.
Λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω διερεύνηση αυτής της σχέσης. Παρόλο που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά προγράμματα σπουδών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, η συστηματική εισαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στη διδασκαλία και την πρακτική των πανεπιστημίων θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω. Μια δομημένη συζήτηση και αναστοχασμός σχετικά με τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλατφόρμα για την ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα.
Επισκόπηση και πλαίσιο του συνεδρίου
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2023 το πρώτο Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία των Κέντρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού βασίζεται στον καθοριστικό ρόλο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην προώθηση και διάχυση των δικαιωμάτων των παιδιών στην κοινωνία, μέσω της δημιουργίας κόμβων γνώσης εντός των πανεπιστημίων που εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν στις 6 και 7 Ιουνίου 2025 διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Ρόλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην Προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Το συνέδριο έχει στόχο να διευκολύνει την ανταλλαγή διεθνών και εθνικών εμπειριών και καλών πρακτικών σχετικά με τον τρόπο που η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να προωθήσει και να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των παιδιών, δίνοντας έμφαση σε πολυδιάστατες διεθνείς προσεγγίσεις. Το συνέδριο συγκεντρώσει μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπους της UNICEF και άλλων οργανισμών του ΟΗΕ, ειδικούς στα δικαιώματα των παιδιών, επαγγελματίες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στελέχη της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και παιδιά και νέους. Αυτή η ευρεία συμμετοχή αντανακλά την πεποίθηση ότι κάθε τομέας της κοινωνίας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση και προώθηση μιας κουλτούρας σεβασμού για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές των κοινωνικών αντιλήψεων προς όφελος των παιδιών.
Δεδομένου ότι από την υιοθέτηση της Σύμβασης τα δικαιώματα των παιδιών έχουν αναδειχθεί ως ένα αυτόνομο διεπιστημονικό πεδίο, το συνέδριο υιοθετεί αυτή τη στρατηγική προκειμένου να προωθήσει μια ολοκληρωμένη, ενιαία και συμπληρωματική προσέγγιση για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών. Για τον λόγο αυτό, ενθαρρύνονται υποβολές εργασιών σχετικών με το θέμα του συνεδρίου από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως η νομική, η κοινωνιολογία, η φιλοσοφία, η παιδαγωγική, οι σπουδές παιδικής ηλικίας, η ψυχολογία, η κοινωνική εργασία, οι πολιτικές επιστήμες, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η ανθρωπολογία, οι επιστήμες υγείας, τα οικονομικά, η δημογραφία και η επιστήμη της πληροφορίας. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες υποβολές σχετικά με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των παιδιών και οι επιχειρήσεις, τα δικαιώματα των παιδιών στον ψηφιακό χώρο, το φύλο, η αναπηρία, οι φυσικές καταστροφές, οι συγκρούσεις και ο εκτοπισμός.
Κύριοι στόχοι και θεματικές του συνεδρίου
Οι στόχοι περιλαμβάνουν::
- Την ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και του τρόπου ένταξής τους στην ακαδημαϊκή ατζέντα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
- Τη δικτύωση γύρω από την ακαδημαϊκή εμπειρία στο πεδίο των δικαιωμάτων του παιδιού και την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την πρωτοβουλία “Κέντρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού” που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
- Την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων από την ενίσχυση του ρόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ανταλλαγή διεθνών καλών πρακτικών και εμπειρίας στους τομείς:
- Συνεργασία και στρατηγικές συνέργειας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.
- Ανάπτυξη γνώσης με έμφαση σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής πολιτικών για τα παιδιά βασισμένων σε τεκμηριωμένα στοιχεία.
- Εισαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών.
- Εμπλοκή της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
Αναμενόμενα αποτελέσματα του συνεδρίου
Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι η ενίσχυση της κατανόησης της προοπτικής της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, προκειμένου να ενδυναμώσει τα πανεπιστήμια και να υποστηρίξει την εισαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στο έργο και τις δραστηριότητές τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν:
- Την ανάπτυξη έκθεσης του συνεδρίου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη κατανόηση του ρόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.
- Τον εντοπισμό πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν από τα πανεπιστήμια για την εισαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού ως διάσταση που διαπερνά τη διδασκαλία στα προγράμματα σπουδών τους.
- Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού μέσω συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς στο τοπικό τους περιβάλλον.
- Την υποστήριξη και ενδυνάμωση των πανεπιστημίων για την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικά με τα παιδιά ώστε τα ευρήματα των οποίων να χρησιμοποιούνται ενεργά στη χάραξη πολιτικής.
- Την παροχή καλύτερης κατανόησης στις κρατικές αρχές, τις υπηρεσίες της ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις Ενώσεις Πανεπιστημίων σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, ώστε να κατευθυνθεί αναλόγως η απαραίτητη προσοχή και οι σχετικές επενδύσεις.
Διεθνές Συνέδριο
Ο Ρόλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην Προαγωγή των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Πανεπιστήμιο Πατρών
6 και 7 Ιουνίου 2025
Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών σας προσκαλεί να υποβάλετε περιλήψεις εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού».
Φέρνοντας σε επαφή ακαδημαϊκούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα δικαιώματα του παιδιού, το συνέδριο στοχεύει να προωθήσει μια δυναμική ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και ερευνητικών ευρημάτων που συμβάλλουν στην εξέλιξη του «Ρόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην Προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Θεματικές του συνεδρίου: Δικαιώματα του παιδιού στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, Προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, Έρευνα για τα δικαιώματα του παιδιού, Διδασκαλία των δικαιωμάτων του παιδιού
Οδηγίες Υποβολής:

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ
Θα πρέπει να περιέχουν 250-300 λέξεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΤΕ
τη σύνδεση με μία ή περισσότερες από τις θεματικές του συνεδρίου.

ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ
βασικά ευρήματα, μεθοδολογίες και επιπτώσεις
Partners

